14. listopadu 1999 – TV Nova odvysílala fake news

Před jednadvaceti lety odvysílala TV Nova ve svém nejsledovanějším pořadu falešnou informaci. Tu brzy na to označila za nepravdivou, naletěla však na cílený žert svému bývalému kolegovi, který si tímto způsobem zařídil reklamní kampaň.

V úvodu nedělních Televizních novin upozornili  moderátoři TV Nova na  náhlou událost, kvůli které měl během pořadu telefonicky vystoupit tehdejší premiér Miloš Zeman. Vstup se však nekonal, a tak na závěr zpravodajství ohlásil moderátor Pavel Zuna krátkou zprávu o údajném postřeleném ministrovi, kterého měli záchranáři převést do Fakultní nemocnice v Motole. Již před desátou hodinou se však na obrazovce objevily vyvracející titulky, které označily informaci za nepravdivou. Později v relaci Právě dnes odvysílala TV Nova vysvětlení a označila událost za ‚‚provokaci bývalých zaměstnanců ČNTS‘‘ (Česká nezávislá televizní společnost).

Krátce po Televizních novinách internetový portál iDnes zveřejnil stejnou zprávu, avšak s doplněním, že se mělo jednat o cílenou novinářskou kachnu Přemysla Svory, bývalého vedoucího pracovníka zpravodajství TV Nova a autora kontroverzní knihy Sedm týdnů, které otřásly Hradem. ‚‚Chtěli jsme si vyzkoušet, jak je zmanipulovatelné zpravodajství. Jestli je něco podobného možné. A je,‘‘, uvedl Svora pro MF Dnes společně s tím, že použil nepravdivou informaci pro rozšíření povědomí o jeho novém společensko-bulvárním týdeníku Pres. 

Patnáct minut před začátkem vysílání večerního zpravodajství obdržela TV Nova podle portálu iDnes dva telefonáty o postřeleném ministrovi. První od ženy, která se vydávala za zdravotní sestru, druhý od údajného premiérova poradce Karla Heřmana. Ten měl Novu žádat o vystoupení premiéra Zemana během živého vysílání kvůli mimořádné situaci. Šéfredaktor Pavel Zuna pro iDnes také uvedl, že redakce informaci ihned ověřovala a kontaktovala motolskou nemocnici, kde však shodou náhod právě dovezli postřeleného člověka. ‚‚Snažili jsme se informaci ověřit, ale bylo málo času. Kdyby to byla pravda a my zprávu neodvysílali, bylo by to možná větší zlo,‘‘ okomentoval pro iDnes situaci Pavel Zuna s tím, že dle jeho názoru postupovala televize korektně. 

Přidat komentář